Tuesday, April 3, 2012

Шугавиот град и Распеаните скопјани

И покрај тоа што го делам револтот на Распеани скопјани кон историско - урбанистичкото унакажување на Скопје, морам да признам дека последниот настап им е во најмала рака навредлив, не само кон градот, туку и кон сите оние кои се родиле, или пак живеат во него.

Наместо критиката да биде упатена кон оние кои го силуваат Нашиот град, распеаните, како и неколку пати до сега, успеаја (намерно или ненамерно) да ги помешаат концептите на политичка власт (партија, институции, политики) и Скопје (Град, простор, жители). Со оглед на тоа што ваквото мешање не е инцидент, чувствувам должност да им објаснам преку аналогија. На тој начин, чинам дека ќе им биде помалку сложено да го увидат својот пропуст.

Да се нарече Скопје шугаво, поради тоа што локалната власт (во случајов и централната) во прилично фашистички манир се опходува спрема архитектонско - урбанистичкиот изглед на градот е исто како да се нарече курва, девојката која е силувана од дузина луѓе, со оправдување дека ги „провоцирала“ со здолништето.

Драги мои Распеани скопјани. Скопје, исто како и силуваната девојка е жртвата, објектот врз чие тело се блудничи. Не нарекувајте го шугаво, бидејќи Скопје и без вашиот епитет, доволно го боли.

9 comments:

  1. Од такт ме извадија со таа нивна "слатка" изведба ! Едно е да наречеш шугава влада друго е да го наречеш својот дом шугав. Песнава им е за у канализација, па нека си пеат таму колку е шугаво.

    ReplyDelete
  2. Emi, ne si go podelil vlaknoto na tri, tuku na dva ipol dela. Se fakjash za sitnici, i toa sega kje ti objasnam zashto: pesnata, kako i site shto dosega gi imaat ispeano, ne e nivna avtorska. Jasno mi e deka se trudat da izberat stvari koi odgovaraat so dadeni situacii, i ednakvo mi e jasno deka toa ne e sekogash vozmozhno do kraj.

    Od druga strana, jas kako skopjanka ne mozham da se navredam od toa deka mojot grad se narekuva shugav, zashto toa i ne e daleku od vistinata. Valjda treba prvo da konstatirame nekoi sostojbi za da gi promenime. Ma da, si konstatiram eve vekje tri godini, a nekoj uporno mi go doteruva Skopje so pozlata i stolpchinja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ти сестро мила, си се само не Скопјанка.
      Скопјанка не почнува речени со ЕМИ, па и затоа се наоѓаш во песната на Распеаните.
      Ако Скопје ви е шугаво, сите мршш.Не ни требате.
      Оној кој го сака Скопје критикува продуктивно, не плука и не го нарекува шугаво.
      Ако твојот е пренатрупан, е кичест не е шугав.И не се украсувал, сам туку ти си го средила.
      Не мешај политика и навреда на сите кои живеат во овој град

      Delete
  3. АнонимоУс 2, самото тоа што градот ти е шугав само последните 3 години многу јасно говори за твојот ментален склоп како „скопјанка“. Тука е проблемот драга скопјанке...

    Или пак можеби ти памтиш дека 1996 Скопје беше метропола или пак што ти ја знам 2004 беше пичка матерна градов... Кујзнае... Еве јас ќе ти кажам градов е кењара ја од како знам за себе, ама ебем му матер пак ептен го сакам, затоа што е дел од мене и јас сум дел од него! Сакале или не сакале двајцата...

    ReplyDelete
  4. Ej, aj pak da cepidlachime. Tri godini gradot boleduva od ovaa barokna shuga, nikoj ne reche deka bil zdrav prethodno. Bashka, da ne go sakav Skopje, nemashe da se nerviram, ushte pomalce da ostanam da zhiveam vo nego.

    Tuku, da ne defokusirame. Temata beshe dali izborot na pesna e navredliv. Jas mislam ne.

    ReplyDelete
  5. More da vi go ebam mameto pedersko bilo barokno do vcera bea livadi u sred centar narkomani se zbiraa droga se rasturase sea se e osvetleno nekoj ne moze da si vrsi rabota shugavo e da ama ne po arhitetkura ili dali e barok tuku deka vie ste sugavi.

    ReplyDelete
  6. broj na indeks: anonimen 3April 3, 2012 at 10:19 AM

    za gluposti fakate da debatirate po internetov, kako vi e interesno, alal da vi e. ne zboram za avtorot na tekstov samo

    raspeani skopjani, abe simpaticno mi e toa sto go pravat, bolje otkolku da sedat na pc kao , neli..


    ali moeto mislenje ne go smetam za bitno za vas, si komentiram od keif

    ej i da, mi se dopaga wallpaper-ot na blogov.

    pozdrav luge

    ReplyDelete
  7. Драга скопјанке,

    Сакала ти или не, темата на дискусија е друга. Уште во старт ќе ти кажам песната на Поган Паган, ја слушнав на Скопје Ремиксд саундтракот и ми е една од омилените и во никој случај не ја гледам како навредлива, така да сметај дека оваа дискусија си ја добила уште во старт.

    Сепак следејќи ја твојата реторика и мерењето на времето само и единствено во политички контекст е она што загрижува и би требало дури и да те исплаши и тебе самата како млад човек.

    Темата е дека се работи за не така случајно избрана локација. Се зема песната за да се даде политичка изјава, впрочем тоа не е скриено и го пишува и во описот на видеото http://www.youtube.com/watch?v=CThyRahdhxM и се мешаат поими и тоа кај обичните граѓани неопределените ствара револт.

    Ако сакаме, јас искрено сакам, Распеани Скопјани да бидат и да останат граѓански концепт, тогаш треба да ги разграничиме тие два поими и да се оттргнат од таа замка. Дури тогаш ќе може уште послободно да се приклучуваат пред се млади луѓе кои ќе можат со чиста совест да ја дадат својата поддршка. Сето останато е контрапродуктивно за самиот проект и идејата на Распеани Скопјани.

    ReplyDelete
  8. Kako golem fan na Watchmen ne naidov na ideologijata na rorschach. Se nadevam ke odvoish del od tvoeto vreme ubavo da istrazish zashto alan moore gi sozdal likovite a posebno rorschach

    ReplyDelete